Autisme og asynkron sproglig udvikling

Mange forældre er i tvivl om, hvornår deres lille barn skal kunne tale og kommunikere alderssvarende.

For os forældre til børn, med endnu ikke diagnosticeret autisme, starter bekymringerne og spekulationerne om en mulig autisme diagnose ofte her:

Hvorfor ser Emil ikke på mig og andre, når jeg taler til ham? Kan han have en hørenedsættelse? Er han fuldstændig ligeglad med andre? Hvad har jeg dog gjort galt, siden han ikke taler rigtigt til nogen? Jeg må være helt forkert som forælder? Han lærer aldrig at siger “mor”, osv. osv.

De negative automatiske tanker kan stå i kø, og mange af os aaalt for medfølende mødre, går ned med stress, udbrændthed, depression og angst. Sådan har det i hvert fald været for mig.

Men fortvivl ikke! Der er en vej videre her fra.

Autisme bevirker at vores børn absolut ikke kan sættes ind i en ramme eller kasse. Og det er meget forskelligt, hvordan børn med autisme udvikler sig rent kommunikativt, sprogligt og verbalt.

Det vigtigste er, at vi som forældre til børn med autisme:

 1. observerer og ser det, som vores barn allerede kan.
 2. sætter os ind i at sprog og kommunikation IKKE kun handler om det talte sprog. Men at der er andre evner, der går forud for sprogtilegnelsen, og som skal trænes først (fælles opmærksomhed og imitation blandt andet).
 3. Kaster alt det, vi ved om almindelig børneopdragelse, langt væk og fokuserer på pædagogikken DDV (Det, Der Virker).

Jeg glæder mig til at vandre med dig og dit barns/dine børns særlige udfordringer og helt unikke evner.

Smid gerne en kommentar – og lad os sammen blive klogere og bedre forældre til vores børn med autisme 🙂

 • Sara Larsen

 

 

Forfatter: Sara Louise Christiansen

Hejsa - og velkommen på min side! Jeg er - udover at være cand. mag. i audiologopædi (tale-hørepædagogik) - 38 år og mor til en dreng på 12 år med infantil autisme. Derudover har jeg flere års erhvervserfaring som tale-hørepædagog i PPR-regi, hvor jeg har varetaget den talepædagogiske bistand af børn og unge med forskellige tale-sprogvanskeligheder. Jeg har altid haft en forkærlighed for de "skæve børn" og forældresamarbejdet. Og bla arbejdet som primær hjemmetræner for en dreng med autisme og retardering ud fra ABA-metoden (anvendt adfærdsanalyse). Nogle kalder Autisme for "skilsmisse-diagnosen". Jeg tror ikke helt på det, for vi kan aldrig skyde skyld på vores børn, når vores parforhold halter. Jeg er i midlertid skilt fra mine to børns far og sendiagnosticeret med ADHD. Min datter på 9 år har generelle indlæringsvanskeligheder, og begge børn går således på specialskole. Min søn med autisme har også lidt af seperationsangst og derfor har vi været tilknyttet et forskningsprojekt på BUC i Risskov rettet mod børn med autisme og angst, hvor vi arbejdede kognitivt med angsten ud fra en metode, der hedder "Cool Kids". Jeg brænder for at dele ud af min viden og erfaring. Velkommen til!

8 meninger om “Autisme og asynkron sproglig udvikling”

 1. Glæder mig til at følge din side. Jeg er mor til 3, en teenager med ADHD, et skolebarn med infantil autisme og et NT børnehavebarn 🙂

 2. Hej

  Er det muligt at atbejde med sprogtræning tænkning når man som 19 pris med dysfasi, der er skjult for omverdenen, for det meste, har en meget konkret tankegang og dette hæmmer venskaber der holder
  Aftaler misforstås. Bliver ofte brændt af af venner i sidste sekundt

  1. Hej Bettina
   Tak for dine spørgsmål.
   For at kunne svare dig bliver jeg lige nødt til at være sikker på, at jeg har forstået dig korrekt.
   Er det dig, der har problemerne med dysfasi og konkret tankegang, der besværliggør sociale relationer? Eller dit barn? Er vedkommende 19 år eller er det måneder?
   Den dysfasi du nævner: Er det en “diagnose” du har fået stillet af en tale-hørepædagog eller er det din egen vurdering? Jeg regner med at der også er tale om autisme, ikke sandt? Er der ellers andre udfordringer?
   Jeg glæder mig til at høre fra dig.
   Mvh Sara

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.