“Hvad foregår der inde bag de blå øjne?”

Det tavse (og særligt det stressede) barn med autisme kan opleves at “lukke sig ude” fra  omverdenen.

Forstå det som en måde at kommunikere på.

Dit barn har brug for hjælp til social interaktion – Så du må lette dig fra din stol, lægge mobilen langt væk, og flytte dig fysisk og mentalt nærmere dit barn, for at følge dit barns initiativ.

Hvad leger dit barn med? Sæt ord på. Hvad gør legetøjet? Sæt ord på. Laver dit barn lyde? Sæt ord på. Tag evt. Et matchende legetøj og efterlign barnets leg med sit legetøj. Børn med autisme har ofte svært ved at imitere/efterligne andre. Og imitation ER bare en nødvendig forudsætning – sammen med fælles opmærksomhed – for sprogtilegnelse.

Så: prøv at følge dit barns initiativ.

Blidt, nysgerrigt, tålmodigt, interesseret og anerkendende.

Jeg vil udfordre dig på at prøve det – og fortæl mig gerne, om du bare EN gang oplevede at din barn “brød ud af sin verden” et split sekund og så mod dig? Kom der endda et smil?

Prøv det af – og beløn dit barn med kærlige ord og High five eller et yndlingslegetøj.

Det, vi ønsker mere af, skal tydeliggøres og det skal “give mening” for dit barn  at åbne op. Det hjælper belønninger til.

Husk – at barnets FORSØG på at vise dig fælles opmærksomhed er LIGESÅ vigtigt at belønne.

Smid endelig en kommentar om dine egne oplevelser og erfaringer – og hjælp os med at blive endnu bedre forældre til vores børn

– Sara Louise Larsen

Forfatter: Sara Louise Christiansen

Hejsa - og velkommen på min side! Jeg er - udover at være cand. mag. i audiologopædi (tale-hørepædagogik) - 38 år og mor til en dreng på 12 år med infantil autisme. Derudover har jeg flere års erhvervserfaring som tale-hørepædagog i PPR-regi, hvor jeg har varetaget den talepædagogiske bistand af børn og unge med forskellige tale-sprogvanskeligheder. Jeg har altid haft en forkærlighed for de "skæve børn" og forældresamarbejdet. Og bla arbejdet som primær hjemmetræner for en dreng med autisme og retardering ud fra ABA-metoden (anvendt adfærdsanalyse). Nogle kalder Autisme for "skilsmisse-diagnosen". Jeg tror ikke helt på det, for vi kan aldrig skyde skyld på vores børn, når vores parforhold halter. Jeg er i midlertid skilt fra mine to børns far og sendiagnosticeret med ADHD. Min datter på 9 år har generelle indlæringsvanskeligheder, og begge børn går således på specialskole. Min søn med autisme har også lidt af seperationsangst og derfor har vi været tilknyttet et forskningsprojekt på BUC i Risskov rettet mod børn med autisme og angst, hvor vi arbejdede kognitivt med angsten ud fra en metode, der hedder "Cool Kids". Jeg brænder for at dele ud af min viden og erfaring. Velkommen til!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.