Om at se bag den tilpassede maske og stå ansigt til ansigt med autismen

Try to fit in, but can´t

Som så mange andre sen-diagnosticerede med ADHD, har den medicinske behandling for mig bla medført en større erkendelse og opdagelse af mit eget selv.

Jeg er blevet opmærksom på, at mit behov for kontrol og detalje-rytteri ikke er “normalt”. Men behovet ER der hos mig og det gør mig afslappet og glad at følge det behov og den interesse jeg har for en given ting. Fx at dykke ned i videnskabelige data omkring et emne som i dette blogindlæg.

Flere screeninger og samtaler med en psykiater tyder i retning af en maskeret autisme. Jeg er lidt nervøs, men også stolt over at turde erkende det og sige det højt.

Nu kæmper jeg for at finde ud af, hvem der her i det ganske danske land overhovedet har forstand på at udrede kvinder med autisme. Det er nemlig ikke mange, har jeg erfaret.

Screenings- og testmaterialer

Hvis du selv går med overvejelserne om dine øvrige udfordringer kan bunde i en maskeret autisme, så vil jeg anbefale dig at prøve følgende tests og screeninger. De kan være gode at have med til en afklarende samtale hos dels egen læge og dels ved forsamtale hos en psykiater.

Via linket nedenfor får du adgang til gratis screeninger og tests.

https://www.aspietests.org/index.php?fbclid=IwAR3fw1Nm7S1jYv0g7qyT941tZjFvieYxU0lt9uE0m2YRvNvHuaJ8Nv6W-Y4 

AQ-testen:

Autisme kvotienten undersøger variabler indenfor følgende 5 områder: Sociale evner, kommunikation, forestillingsevne, opmærksomhed i forhold til skift og opmærksomhed på detalje.

Autism Quotient (AQ)

EQ-testen:

Denne test undersøger empati kvotienten. Man kan nemlig sagtens have empati for andre mennesker, men stadig have svært ved at sætte sig helt ind i andres sted. Det kan give en del misforståelser.

Empati Quotient (EQ)

SQ-testen:

SQ står for systemizer kvotienten.

“Systemizing er behovet for at analysere de forskellige variabler i et system, et behov for at udlede de underliggende regler, der styrer et systems adfærd. Systemizing refererer også til behovet for at konstruere systemer. Systemizing tillader dig at forudsige et systems adfærd og giver dig mulighed for at kontrollere det.” Citat af Simon Baron-Cohen, Professor Cambridge University (Som refereret i: https://systemizer.dk/om-systemizer/)"Det handler ikke om, at du har ret, for det ved du, at du har! Du oplever ofte at kunne se løsningen på udfordringer og problemstillinger før de fleste andre, men kan alligevel have svært ved at forklare dine tanker og koncepter til dine samarbejdspartnere, fordi ikke alle har de evner, du har.

Du er typen, der bedst kan lide at udtrykke dig direkte, fordi det simpelthen er den letteste måde at hjælpe folk omkring dig til at gøre deres arbejde bedre, men det medfører også, at andre kan føle sig truet af din ekspertise og opleve dig for kritisk, uempatisk og endda usamarbejdsvillig, selvom du jo netop søgte at gøre det til fælles bedste.

Måske har du været på en række kurser, med fokus på empati, samarbejdsevne, team spirit, team building, konfliktløsning eller ledertræning. Eller du har jævnlige samtaler med ledelsen om at prøve at være lidt mere åben og fleksibel og lidt mindre kritisk."

(https://systemizer.dk/om-systemizer/)

https://www.aspietests.org/userdetails.php?target=sq/index.php

https://systemizer.dk/test/

 

Autisme/Asperger test:

The Ritvo Autism Asperger Diagnostic Scale-Revised (RAADS-R)
https://www.aspietests.org/index.php

 

Maskering

Ifølge Carrie Beckwith-Fellows, der selv er blevet sen-diagnosticeret med autisme, lærer forældre deres børn at gemme og maskere deres autisme.

Maskering af autismen sker dog ubevidst, fordi vi reagerer ud fra de mange irettesættelser, som vi har fået af vores forældre siden vi var små.

Maskering skjuler vores sande jeg og erstatter det med en mere socialt acceptabel version af os selv.

Maskering er udmattende og farligt, fordi den vil medføre andre psykiatriske problemstillinger som fx spiseforstyrrelser, depression, selvskade, selvmord. Faktisk lever mennesker med autisme i gennemsnit 10 år kortere end mennesker uden autisme.

Vi er slet ikke klar over, hvor meget vi lærer vores børn at maskere deres autisme og hvor meget skade denne maskering kan gøre.

 

Tillad autismen at være en del af personen med autisme

Carrie Beckwith-Fellows opfordrer til at:

  • Vi må tillade vores børn, at være deres sande jeg.
  • Vi må tillade vores børn at tænke og at være.
  • Vi må stoppe med at fortælle vores børn, hvordan de skal tænke og agere.
  • Vi må stoppe med at bekymre os over, om de vil passe ind.
  • Vi må stoppe med at tvinge vores børn til at have en bestemt opførsel, som de alligevel ikke forstår, pga deres autisme.
  • Vi må i stedet opmuntre vores børn til at udnytte og bruge deres særlige evner og unikke personlighed.

/Sara Larsen

 

 

 

Forfatter: Sara Louise Christiansen

Hejsa - og velkommen på min side! Jeg er - udover at være cand. mag. i audiologopædi (tale-hørepædagogik) - 38 år og mor til en dreng på 12 år med infantil autisme. Derudover har jeg flere års erhvervserfaring som tale-hørepædagog i PPR-regi, hvor jeg har varetaget den talepædagogiske bistand af børn og unge med forskellige tale-sprogvanskeligheder. Jeg har altid haft en forkærlighed for de "skæve børn" og forældresamarbejdet. Og bla arbejdet som primær hjemmetræner for en dreng med autisme og retardering ud fra ABA-metoden (anvendt adfærdsanalyse). Nogle kalder Autisme for "skilsmisse-diagnosen". Jeg tror ikke helt på det, for vi kan aldrig skyde skyld på vores børn, når vores parforhold halter. Jeg er i midlertid skilt fra mine to børns far og sendiagnosticeret med ADHD. Min datter på 9 år har generelle indlæringsvanskeligheder, og begge børn går således på specialskole. Min søn med autisme har også lidt af seperationsangst og derfor har vi været tilknyttet et forskningsprojekt på BUC i Risskov rettet mod børn med autisme og angst, hvor vi arbejdede kognitivt med angsten ud fra en metode, der hedder "Cool Kids". Jeg brænder for at dele ud af min viden og erfaring. Velkommen til!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.